sunnuntai 5. kesäkuuta 2011

Lajiesittely: Autoslalom

Autoslalom on laji jossa ajetaan autolla keiloista muodostettua rataa kaksi kertaa. Nopeampi aika näistä jää voimaan. Keiloihin osumisesta tai väärältä puolelta ajamisesta saa virhe sekuntteja, jotka lisätään suoritus aikaan. Radalle päästetään aina yksi auto kerrallaan. Aika mitataan joko valokennoilla tai spondereilla. Lajina autoslalom onkin siis melko lähellä katuautosrinttiä, mutta selkeästi hitaampaa. Pintamateriaalina radoissa on aina asfaltti.

Kuten kuvista voi nähdä niin laji on todella sopiva harrastettavaksi myös omalla siviili autolla. Radat ovat tarkoituksella hitaita ja riski ulosajoon on sitä kautta pieni. Autot on jaettu myös luokkiin teho/paino suhteen mukaan. Tällä on haettu tasapuolisuutta. 70 hevosvoimainen vakioauto ja täysiverinen Timeattack kilpuri ei oikein ole samalla viivalla. Lajissa painotetaankin nimenomaan kuljettajan ajotaitoa ja auton hallintaa.

Voittaja autot tosin ovat yleensä juuri lajia varten rakennettuja kuten muissakin autourheilun muodoissa. Parhaiten lajissa menestytään kuitenkin pienillä ja ketterillä autoilla. Suuri huipputeho ei ole autoslalomissa kaikki kaikessa vaikka ei siitä haittaakaan ole tiettyyn rajaan asti. Alusta ja renkaat ovat myös tässä lajissa todella tärkeässä asemassa. Lajissa nimittäin on sallittua käyttää vain ja ainoastaan tieliikenteeseen hyväksyttyjä renkaita.

Lajia pitää yllä tällä hetkellä Autoliiton AL-Sports. Kilpailuja ajetaan vuosittain noin viitisen kappaletta ja ne painouttuvat Etelä- ja Keski-Suomeen. Aktiivisia harrastajia lajilla on tällä hetkellä noin parisen kymmentä ja satunnaisia harrastajia vähintään saman verran. Tämä tarkoittaakin sitä, että tungosta ei lajin parissa pahemmin ole. AKK:n luovuttua autoslalomista 2000-luvun alkupuoliskolla laji on kärsinyt lievästä mainostuksen puutteesta ja osanottaja kadosta. Euroopassa laji on nimittäin huomattavasti suositumpi ja suurempi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti